Strax innan lunch talade miljöminister Andreas Carlgren. Han utgick från de vetenskapliga rapporter som lagts fram från framför allt FN:s klimatpanel. Dessa utgör en "kristallklar" bekräftelse på hur läget är och vad som måste göras för att mildra klimathotet.
Vid konferensen i Köpenhamn år 2009 måste världens länder komma överens om att genomsnittstemperaturen inte får öka mer än 2 grader i förhållande till förindustriell tid. Utsläppen måste minska med 50-85 grader till 2050. Detta är ett gemensamt ansvar där "bördorna" fördelas rättvist så att den industrialiserade västvärlden tar på sig ett större beting.
Carlgren välkomnade också det engagemang som nu växer i USA på olika nivåer som meborgarna, näringslivet, delstaterna och inom senaten. Till och med mr Bush fick beröm för sitt växande engagemang (har jag missat nå´t?)
Miljöministern visade med den svenska utvecklingen som exempel att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Oljeanvändningen har halverats sedan 1970 samtidigt som användningen av bioenergi har ökat med 60%. Mellan 1990 och 2006 har växthusgasutsläppen minskat med 9 procent (nya siffror från SCB) samtidigt som tillväxten har varit 44%.
Han avslutade med att utmana församlingen att besluta om en vägkarta för fortsatta förhandlingar med tydliga tidsangivelser och punkter till vägledning på resan från Bali 2007 till Köpenhamn 2009.
Medan raden av talare forsätter att meddela varandra om den utmaning klimatförändringarna utgör pågår förhandlingar om slutdokumentet som ska beslutas någon gång under fredag kväll/natt. Detta dokument är ganska vagt i sitt språkbruk (enligt erfarna förhandlare) där EU och andra som vill ha tydliga åtaganden redan på Bali har backat för att få med USA, Kina och Indien i ett konstruktivt förhandlingsarbete fram till 2009 då ett avtal bör vara på plats som kan ge FN:s klimatkonvention fortsatt legitimitet och utgöra en bra bas för skärpningar av Kyotoprotokollet.
Utkastet säger att en gemensam vision ska tas fram som talar om totala utsläppsminskningar som ska ske på ett sätt som gynnar en ekologisk, social och ekonomiskt hållbar utveckling. Sedan pekas på fyra block inom vilka man måste få fram gemensamma åtaganden:
1. Utsläppsminskningar
2. Stöd till anpassning till klimatförändringarnas konsekvenser
3. Teknologiöverföring från industrialiserade länder till utvecklingsländer
4. Finansiering av olika åtgärder
Dokumentet talar också om att processen måste börja omgående och att en arbets/förhandlingsgrupp ska tillsättas. Gruppens första möte ska inte hållas senare än april 2008 och arbetet ska vara klart så att beslut kan fattas under mötet i Köpenhamn 2009.
Nu väntar alla på att Al Gore ska komma hit för att hålla tal under kvällen. Det ska bli spännande att höra vilka utmaningar han har till alla världens regeringar i allmänhet och till sin egen regering i synnerhet.
Jag åt lunch med Sveriges ambassadör i Indonesien och fick många spännande och intressanta informationer. Ett land som har ca 220 miljoner invånare som bor på 6000 av landets 17000 öar. En ganska ung demokrati (knappt 10 år) som står inför stora möjligheter och utmaningar. Ett lite mer udda faktum är att sången "Små grodorna" sjungs på samma sätt här som i Sverige. Det är en vanlig sång hos scoutrörelsen bland annat. Ambassadören visste dock inte varför våra bägge länder har denna sångskatt tillsammans. Någon som vet? /SvenG
torsdag 13 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar