En representant för Litauens parlament meddelar att man kommer att godkänna Lissabonfördraget under morgondagen.
Engagerade inlägg om att bekämpa klimatförändringar och fattigdom från olika delegater.
Andra inlägg från golvet:
Svend Auken (tidigare statsminister) från Danmark meddelade att man godkännt fördraget 24 april i år och önskar Irländarna framgång i samband med folkomröstningen. Om EU inte kan agera starkt i de stora framtidsfrågorna kommer inte medborgarna att ha tilltro till samarbetet.
Global hantering av migrationsproblematiken genom kamp mot fattigdom och samarbete med tredjeländer. (Europaparlamentariker)
Rysslands tullar på timmerimport (Finlands parlament)
Alternativ energi (Slovenien) "Glöm inte isotoperna inom Interreg 3A!!!!" (Brysselprosa)
Utvecklingssamarbete med ursprungsländer för flyktingströmmar (Cypern)
Finland godkänner fördraget i Juni. EU spelar en viktig roll inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn hösten 2009 (Finland)
Anna Kinberg Batra: Tackar för talet som tar upp för medborgarna viktiga frågor. Hur ser ordförandeskapet på skyddet för fackliga och medborgerliga rättigheter exempelvis kollektivavtal utifrån Laval-domen etc?
Barcelonaprocessen och åtgärder mot klimatdumpning från företag (Frankrike)
Slappheten bland medlemsländer när det gäller ekonomiska förhållanden samt efterlyser gemensam asylpolitik (Luxenburg)
Globala frågorna, agerar EU tillräckligt snabbt - Lissabonstrategin segar på. Inre utvecklingen på Balkan - finns tillräckligt stark motivering för medlemsskap. (Polen)
Konflikter med anledning av klimatförändringarna - migration (Grekland)
Satsning på FoU och tillämpning i relation till företagen. Skattelättnader för företag som uppfyller miljö-klimatkrav för att hindra utflyttning till länder med lägre miljökrav (Österrike)
Förstärkt frihet för rörligheten inom FoU-kunskap (femte friheten). Europapatent, stärkt konkurrenskraft (Tjeckien)
Ukraina och Moldavien som kandidatländer? (GBR)
Turkiet: Tack för gästvänlighet, Turkiet kan ge ny energi med dynamisk ekonomi, ung befolkning och goda relationer med viktiga länder.
Avslutande kommentarer från premiärminister Jansa:
- Yttre dimensionen av EU:s energipolitik. Större beroende av extern energiförsörjning om inte tydliga tekniska genombrott sker när det gäller koldioxidfri kolkraft. Berör Ryssland (ömsesidigt beroende, Ryssland behöver den europeiska marknaden).
- Lissabonstrategins reformarbete måste tas på allvar om Europa ska klara de utmaningar som finansiella kriser och andra ekonomiska påfrestningar innebär. FoU, innovation och patent är viktiga beståndsdelar. EU har de senaste tre åren haft en starkare utveckling än exempelvis USA.
- Den sociala dimensionen har fått större uppmärksamhet än tidigare. Utbildning och FoU är avgörande verktyg för att alla ska komma till sin rätt.
- Toppmötet med Ryssland äger rum i Sibirien och måste bli seriösa och beröra grannskapsfrågor, exportavgifter etc. Förhandlingsmandat tas fram men Litauen har invändningar.
- Vissa positiva tecken från Kina när det gäller klimatförhandlingarna. Uppmuntra Japan att agera i samband med G8-mötet. Större miljömedvetenhet hos samtliga av USA:s presidentkandidater än hos den nuvarande regimen. Mentaliteten på väg att ändras. Viktigt att EU klarar att bevisa att man inte bara pratar utan verkligen vidtar nödvändiga åtgärder på hemmaplan.
onsdag 7 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar