torsdag 8 maj 2008

Europas konkurrenskraft

Efter en kvällsövning med "middag-complete" med slovensk tuch och en god natts sömn är vi åter i det kongresscenter där de flesta möten under deras ordförandeskap hålls.

Nu talar kommissionären för utbildning, vetenskap och forskning, om kommer från Slovenien;

-Lissabonstrategin har utvecklats från att bara handla om att EU ska vara den mest dynamiska tillväxtekonomin till 2010 till att betona vikten av en långsiktigt hållbar tillväxt som är konkurrenskraftig

- 1,84 % av BNP i genomsnitt i EU satsas på FoU att jämföra med USA 2,6%, Japan 3,32% och Kina 1,43%. 2009-10 är Kina ikapp. Investeringar i FoU minskar i västvärlden medan de ökar kraftfullt i de växande ekonomierna. De privata investeringarna söker sig mot Asien.

-Europa ligger lågt inom västvärlden och i relation till Asien svarar vi upp dåligt. Inriktningen att uppnå 3% av BNP till 2010 kommer inte att nås men medvetenheten har ökat. Svårt att se resultaten på kort sikt.

- Många faktorer som påverkar var investeringarna sker. Ingen sak bara för forskningsministrar - regeringarna måste involveras i sin helhet.

- Europeiska forskningsrådet, gemensamma teknikinitiativ/plattformar, förenkling och avbyråkratisering av programmen på nationell nivå är nya initiátiv i det sjunde ramprogrammet.

- Partnerskap är viktiga. KOM måste agera. Den "femte friheten" är viktig och ska användas systematiskt. Nytt Europeiskt forskningspass, gemensamma program, immaterialrätten, rättsligt ramverk. Oklart hur detta ska ske. Internationellt samarbete viktigt (inga konkreta exempel).

- Använd sammanhållningspolitiken för att finansiera forskningsinsatser.

- Behov av bättre gränsöverskridande samarbete. Balansera konkurrenskraft/samarbetsformer är en viktig balansgång. Hitta alla tillgängliga kanaler, välkomnar idéer och förslag på detta området.

- Framtiden; Europa som potentiell politisk ledare i världen grundat på tolerans, grundläggande värden och en livsstil som behövs för fred och samexistens. Ledarskap inom miljöteknik och social säkerhet betonas. Fortsatta framgångar avgörs om vi når våra mål

- Fatta beslut om vi vill fortsätta att vara ett stjärnlag eller ett lag av stjärnor. Jmfr Brasiliens lag i senaste fotbolls VM. Man måste ha ett stjärnlag som samarbetar för att nå framgång.

- Förbättra attraktiviteten som lokaliseringsort i Europa. Dra fördel av mångfalden. Konkurrenskraft och samarbete måste gå hand i hand.

Inlägg från delegater:

- Litauen utvecklar program för innovation och teknologi, program för att hålla kvar forskare i landet genom att skapa centra. Finansiering från strukturfonder och nationellt.
- Slovenien anser det är viktigt att samordna också den ekonomiska politiken när det gäller Lissabonstrategin, den femte friheten och den yttre dimensionen. Gör mer för att utvéckla SME:s.
- Bulgarien; Uppskattar de europeiska programmen som nu implementeras vilket leder till fortsatt utveckling och stärkande av ekonomin.
- Ungern; Var ska det teknologiska institutet placeras? Ungern är en bra placering!
- Kristina Axelsson; Globaliseringens möjligheter men den sociala dimensionen måste vara stark om vi gemensamt ska kunna möta utmaningarna (lönedumpning etc)
- Portugal; Europa och alla medlemsländer måste visa resultat om vi ska ha möjligheter i den globala konkurrensen. Gemensamma hot som brist på råvaror och spekulationer som medför kraftfulla prisökningar måste hanteras.
- Belgien; Utbytet mellan vetenskapsmän måste stödjas så att det är möjligt att arbeta i flera länder.
-Cypern; Den europeiska sociala modellen ska ligga till grund. Ta itu med problemet med en åldrande befolkning. Förstärka utbildningen, det livslånga lärandet etc.
Carina Adolfsson Elgenstam; Jämställdhet och möjligheten att förena arbets- och familjeliv avgörande för att unga familjer ska anse det angeläget att bilda familj samt satsa på utbildning och karriär.
SGP; Partnerskap med aktörer utanför EU många av de mest dynamiska forsknings- och innovationsmiljöerna finns utanför Europa. Vi måste samarbeta ï aktiva partnerskap också med dessa.
NL; Det är brådskande, medvetenheten är svag om detta. Varför? Nu behövs kraftfullt agerande. Ta hjälp av de nationella parlamenten.
Polen; Målen för ambitiösa i relation till verkligheten. Ta bättre tillvara på kraften nationellt och tillhandahåll verktyg som tvingar medlemsstater att agera. Teknologiska institutet till Polen!
Turkiet; Femte friheten uppskattas. Större resurser (jmfr jordbrukspolitiken) energifrågorna måste finnas i fokus (förnybar energi).
UK; Partnerskap javisst men vi är konkurrensutsatta. Satsa på SME! Var placera Teknologiska Institutet?
Österrike; EIT i Wien och Bratislava - två ställen främjar gränsöverskridande samarbete
Portugal; Satsa mer på humaniora - kulturella och kreativa industrin har framgång.
Grekland; Nya utbildningsmetoder, inte minst vad gäller handikappades möjligheter, inte minst för dövstumma (talaren tillhörde själv den gruppen och teckentolkades hela konferensen av en och samma person)
Slovenien; Länken till näringslivet viktigt
Tjeckien; Högre investeringar i USA på grund av mindre byråkrati. För mycket förvaltande i EU:s arbete. Varför en målsättning om 3% när vi vet att detta inte kommer att uppnås?

Kommissionärerns kommentarer:
- Politisk uppslutning runt prioriterinarna viktiga och har förstärkts.
- Exellence och solidaritet - bygga kapacitet med hjälp av fonderna
- EIT har ett annat koncept än MIT i USA - kluster kommer att kontnuerligt involveras och partnerskap byggas. De administrativa ramverket ska komma på plats först, exempelvis en styrelse. Privata sektorn måste involoveras
- Balans mellan Lissabonstrategins delar nödvändigt
- Europasamarbetet innebär att 1+1 är mer än 2
- Kvinnorna underrepresenterade i den akademiska miljön - måste bearbetas
- Humaniora viktig för forskningens framtid
- Sjunde ramprogrammet är det största programmet i världen med samarbetsinriktning. Det är också öppet för partnerskap med länder som vi har avtal med.
-SME är strukturen för ekonomisk tillväxt
- 3% målet är en alarmsignal för att satsa mer. Instrument för samordning behövs i form av samarbete med nationella parlament och regeringar.
- Budgeten måste anpassas till prioriteringar som görs av politiska ledare.
- Satsningarna när det gäller vetenskap och forskning går utöver de 27 medlemsländerna. Ansökar och grannskapsländer deltar som observatörer
- Funktionshinder och jämställdhetsfrågor ska det tas särskild hänsyn
-USA har motsvarande Lissabonstrategin för att bygga program och göra satsningar.

Före lunch ska ett sammanfattande dokument antas sedan är det dags att packa ihop och åka till baka till Sthlm för morgondagens pressträff om vårt nya Europapolitiska program

2 kommentarer:

Hans-Olof Nordvall sa...

Gemensamma teknikinitiativ/-plattformar är lovande. Det finns flera bra som redan är i gång (t ex European Biofuels Technology Platform och European Hydrogen and Fuel Cell Technology Platform). Men de räcker inte. Initiativen/plattformarna som annan forskning och utveckling måste kompletteras med steget efter: industrialisering och kommersialisering. USA och Japan är bra på detta. Kina är på gång. Europa ligger efter. Hur kan Europa bli bättre?

Hans-Olof Nordvall

Sven Gunnar sa...

Tack för synpunkter Hans-Olof, ska ta med dom när frågorna dyker upp nästa gång. Sorry att jag inte såg din kommentar förrän tre veckor efter att du skrev. /SvenG