torsdag 8 maj 2008

kohandel går hem

Nu behandlas slutdokumentet där vi från Sverige föreslagit ett tillägg som betonar att hänsyn måste tas till att modellerna för hur arbetsmarknaden fungerar ser olika ut i olika länder. Perspektivet är att i alla sammanhang påminna om att Laval och Ruffert domarna inte får innebära att den svenska modellen för kollektivavtal undergrävs.

Framförallt Litauen och Polen hade stora svårigheter med dessa förslag men manglingar under gårdagens middag och strax därefter gjorde att även dessa länder nu ställer upp på markering. När ordförandeskapet förstog att det handlar om förutsättningarna för att Sverige ska godkänna det nya fördraget såg man till att ta in förändringarna i dokumentet och själv lägga fram det som förslag i avslutande plenum.

Från Ungern tycker man att det svenska förslaget kunde vara mer långtående men som kompromiss får det duga.

Den andra frågan som väckt mycket diskussion är hur arbetet med subsidiaritets- och proportionalitetskontroll ska organiseras. Nu blir det en arbetsgrupp som ska titta närmare på hur arbetet ska bedrivas och hur bästa möjliga samordning kan ske så att dessa kontroller verkligen kommer att få effekt.
Dokumentet antas enhälligt!

Det har precis meddelats att Lettland och Litauen idag har godkänt Lissabonfördraget! Varma applåder i lokalen. Nu är det 13 länder som ratificerat.

Fransoserena som är värdar för nästa möte med COSAC hälsar välkommen till kommande möten där ambitionen är att ta upp flera sakfrågor såsom invandringen, miljö, medelhavsunionen (Barcelonaprocessen) m.m

Nu blir det hemresa via Wien.

Inga kommentarer: