söndag 29 juni 2008

Äspö 29 juni

Från kongresshallar i Norrköping till vårt paradis. Utanför fönstret fiskar en ensam Skäggdopping i havsviken. Han får fullt upp med att svälja den stora mört som nöps vid senaste dyket.



Rikstingets sista dag bjöd på europakåseri med Kjell-Albin Abrahamsson och en lång miljödebatt. Kjell-albin talade om "det nya Europa" med de nya länderna från forna sovjetunionen i fokus. Målande beskrivningar om vad dessa länder betyder för EU och vad EU har betytt för dom får en del EU-mostståndarens argument att framstå som ganska bisarra.



Miljödebatten tog sin utgångspunkt i en 90-sidig rapport som jag varit med om att ta fram. Enligt en och annan ledarskribent och fristående bedömare det bästa i sitt slag bland partierna. Finns att läsa på partiets hemsida (ska försöka lära mig det där med att skriva in länkar etc). Många av ombuden var starkt engagerade och kände att miljöfrågorna nu äntligen fått sin rättmätiga plats i det parti som hävdar förvaltarskap som en ideologisk grundpelare.

Annars handlade det mest om att koldioxidskatten succesivt bör höjas men att hänsyn ska tas till världsmarknadspriset på olja (det är ju slutpriset vid pump som är styrande) samt att skattesystemet ínte får utformas så att livet och företagandet på landsbygden försvåras. Nu gäller det att försöka hitta en avdragsmodell som tar hänsyn också resor som inte är direkt arbetsrelaterade. /SvenG

Inga kommentarer: