onsdag 12 december 2007

Baliblogg 2

Frukost vid 7, registrering vid 8, Öppningsceremoni vid 10, Round Table med EU-parlamentariker vid 11, lunch och sedan häckande i konferenslokalen till 18 varefter koordinering med svenska delegationen, åter på hotellet vid 21, mat och sedan diverse försök att komma ut på nätet - nu är vi där!

Mellan registrering och öppningsceremonin intogs fika vid samma bord som en amerikan som jobbat som rådgivare i kongressen åt demokraterna. Han var djupt bekymrad över USA:s hållning i klimatfrågorna. Den nuvarande administrationen har målat in sig i ett hörn men en ny president, oavsett politisk färg kommer att göra en lika skarp förändring som den nye premiärministern i Australien, var hans budskap. Hoppfullt!

Öppningsceremonin inleddes med en tyst minut för de hjälparbetare som dödats vid attentaten i Algeriet. Konferensens president nämde också Australiens nya politik på klimatområdet vilket drog ned långa applåder. Kan man gissa att detta inte bara var ett uttryck för uppskattning av Kevin Rudd utan också ett usch till Bush?

FN:s generalsekreterare betonade det historiska i att forskarna i konsensus efter många år av arbete nu lagt fast resultat som definitivt utmanar till handling för världens politiker. Vi har fortfarande en kort tid av möjligheter att påverka utvecklingen innan det är för sent. Stern har ju för ett drygt år sedan pekat på att om inget görs kommer kostnaderna för anpassning och andra konsekvenser att uppgå till 15-20% av BNP i världens länder. De åtgärder som nu föreslås från olika håll utgör ca 0,5% av BNP, investerinar som i sig sedan kan leda till ytterligare tillväxt och välstånd. Redan nu drabbas de fattigaste och mest utsatta människorna av klimatförändringarna. Det är alltså också ett moraliskt ansvar för oss i den industrialiserade världen som ju har orsakat de utsläpp som leder till temperaturökningar.

UNDP:s talare framhöll att det behövs motsvarande 9 jordklot för att kunna ta emot de ökande koldioxidutsläppen.

Med svetten rinnande i den tropiska hettan marcherade vi till EU-paviljongen där ett samtal hölls om vad som kan göras för att förbättra systemet med handel med utsläppsrätter. Paviljongen består av en hoper tält som står på en parkering så det är inte så elegant som det låter. Dessutom var det värsta bastun under duken. En finsk miljöpartistisk rådgivare till regeringen gjorde dock intryck med sin lugna och av värmen helt oberörda blekfinska uppsyn. Kristdemokraternas EU-parlamentariker gjorde enligt min mening det klokaste inlägget där han betonade att utsläppshandeln inte löser alla problem. Han pekade på att det behövs ny teknologi och västvärldens ansvar gentemot den fattiga delen av världen. Ingetdera löses med hjälp av handel med utsläppsrätter.

Tillbaka i konferenslokalen lyssnade vi till miljöministrar (eller motsvarande) från 18 olika länder innan vi lämnade lokalen. En tydlig besvikelse uttalades från länderna i Afrika och Kina för att vi i väst inte levt upp till våra åtaganden innan vi börjar ställa krav på dom. De önskar stöd för att införa nu teknik och en fond som kan ge bidrag till anpassningsåtgärder. Grenadas FN ambassadör talade för inte mindre än 44 ö-riken som redan drabbats och som riskerar att drabbas riktigt hårt framöver. För dessa länder handlar det inte om anpassning till ändrade förhållanden. De riskerar att helt försvinna när havsytan stiger.

Kinas representant hade intressanta räkneövninar från talarstolen där han menade att de tekniska förbättringar man gjort har minskat utsläppen med många miljoner ton i förhållande till vad som kommit ut om man fortsatt som förut. Han sa dock inget om att volymen utsläpp ökat dramatiskt så att de totala utsläppen också ökat dramatiskt. Det mest absurda inslaget var Saudiarabiens "Minister of Petrolium and Mineral Resources" som menade att stödet till uländerna för att minska utsläppen kan gå till allt tänkbart utom att minska oljeberoendet (sic!)

I det svenska koordinerinsmötet gicks förhandlingsläget igenom. Proffsförhandlare och diplomater ser alla svårigheter och nattmanglingar som utmaningar och är ganska hoppfulla om att man ska kunna presentera resultat på fredag/lördag. En bild som står i kontrast till folk från miljöorganisationer m.fl som gärna går i spinn när olika förhandlingar bryter samman och det slamras i dörrarna. Förhandlarna har en egen grammatik som är ganska svår att förstå sig på för den oinvigde. Tisdag natt förhandlade gruppen för teknologiöverföringar långt in på natten. Tiden för arbetsgruppen hade gått ut men en lösning var på gång och alla vädjade om en timme tiill. Men si det gick inte då lokalerna måste utrymmas för att byggas om inför det högtidliga öppnandet under onsdagen. Arbetet försvårades också av att en australiensare använde fel uttryck vilket upprörde andra delegationer. Trots att han bad om ursäkt var han rökt och förtroendet förbrukat.

I morgon talar bland annat det svenska miljöministern och en rad andra intressanta länder lägger fram sin syn. Parallellt pågår förhandlingar för att lösa ut konfliktområden. Allt för att ett färdigt dokument ska kunna presenteras på lördag förmiddag. Ett dokument som förhoppningsvis ska peka ut ett arbetssätt och helst också vissa målsättningar som ska leda fram till en ny stor klimatöverenskommelse i Köpenhamn 2009. En överenskommelse som ska omfatta alla världens länder.

Huvva, nu är det dags att duscha igen - varför föddes man inte till finne? /SvenG

Inga kommentarer: