fredag 14 december 2007

Baliblogg 7

Det surrar i korridorer och lokaler. Delegater glider runt, snackar, söker information. En del har letat upp lugna utrymmen i soffhörn, under trappor etc för att utöva komaövningar. Alla är vi medborgare i laptopland, chattar, bloggar, surfar, rapporterar. Plenummötet som skulle ha klarat av en del formalia håller just nu på att starta, över tre timmar försenat. Ingen har fått information om varför. För ärrade förhandlare räcker det med ett ord för att beskriva detta - "klassiskt".

I förhandlingarna har det börjat lossna. Alla verkar vilja vara med. Nu är det bara ett par områden i "The Bali Roadmap" som återstår.

Just nu startar plenum med en rapport från förhandlingsläget. En grupp om 14 ministrar sköter slutförhandlingarna. Två undergrupper har bildats. Den första har hanterat formuleringarna av de fyra blocken som innehåller områden som man ska förhandla om fram till 2009 (utsläppsbegränsningar, anpassningsåtgärder, teknologiöverföring och finansiering). Denna grupp har kommit överens.

Den andra gruppen har att komma överens om den inledande texten (preamble). Här är det två områden som man ännu förhandlar om. Dels hur referenser till det vetenskapliga underlaget ska formuleras. Dels hur ansvarsfördelningen mellan i-länder, u-länder och USA när det gäller framtida utsläppsbegränsningar ska formuleras. Det görs framsteg i denna grupp. Stopptiden för deras arbete är 19.30 (12.30 svensk tid). Sedan ska de rapportera till 14-ministergruppen som nämns ovan. Sedan återstår den trickiga frågan om vad dokumentet ska kallas ("Road Map"?) innan texten föreläggs plenum för beslut. /SvenG

Inga kommentarer: