torsdag 13 december 2007

Baliblogg 3

Sitter inne i stora plenisalen. Talare från världens alla hörn passerar i strid ström. Norges statsminister inledde dagen med ett skarpt inlägg med löften om att avsätta 3 miljarder norska kronor per år ett antal år framöver för att stödja länder som förhindrar avskogning.

Det är en dryg timma till lunchuppehåll. Ingen vet om den svenska miljöministern ska tala före eller efter lunch. Talarlistan bröt samman under gårdagen. Ingen håller den anvisade tiden. Dessutom kompliceras det hela genom att konferensens ordförande utser olika grupper av ministrar och officials att förhandla i olika knäckfrågor, varför talarlistan hela tiden behöver göras om.

Morgonens EU-koordinering var mycket intressant. Miljöministrarna och deras chefsförhandlarare sitter vid ett stort bort, tjänstemän vid väggarna och ett antal åhörarplatser. Den portugisiska ordföranden sammanfattar förhandlingsläget. G77 länderna (utvecklingsländerna) och Kina har intagit en "konstruktiv" attityd, Saudiarabien och Indien är avvikarna som inte vill gå med på mycket och Världens enda riktiga stormakt USA agerar besynnerligt genom att inte säga något alls i viktiga förhandlingsgrupper. EU:s ledande roll är tydlig genom flera engagerade och tunga inlägg från bland andra Tyskland, England, Frankrike, Danmark, Holland, Italien, Spanien och Europeiska kommissionen. En rad överläggningar med andra länder finns på programmet för att påverka i rätt riktning. Det handlar om Indien, Ryssland, Australien, Kina, Brasilien och Japan. EU är ledande och aktiva - vi kan vara stolta.

Medan jag skrivit detta har Italien, Luxenburg, Mali, Guyana, Botswana och Fiji. Även idag gör olika ö-riken som exempelvis Fiji starka inlägg om sitt utsatta läge. Ca 70 talare återstår innan dagen är slut. /SvenG

Inga kommentarer: