torsdag 20 september 2007

Budgetdag

Budgetjournalism
På hemväg från egenhälligt hållen budgetpresentation i Karlskoga spred bilradion budgetvisdom till den törstande lyssnarskaran. Självklart var man ute på gator och torg för att få medborgarnas reaktion på regerings förslag:
Journalist: -Vad tycker du om försämringarna för deltidsarbetslösa?
Medborgare: -Usch, fy, blä (fritt återgivet)
Frågan kanske kunde kompletteras med något i stil med: - Vad anser du om att deltidsarbetslösa får möjlighet till nystartsjobb? Vad tycker du om att nystartsjobben också kommer att gälla inom offentlig sektor? Hur ser du på att de flesta kommer att få sänkt a-kasseavgift?

Jag är övertygad om att liknande triumfer firas i nyfiken journalistik på andra gator och torg:
Journalist: -Vad tycker du om att man inte ska kunna vara sjukskriven hur länge som helst?
Medborgare: -Urk!
Frågan kanske kunde kompletteras med något i stil med: Vad anser du om att regeringen satsar 3,4 miljarder kronor på rehabilitering och satsningen på nyfriskjobb?

Självklart måste vi själva ha ansvar för att presentera våra budgetförslag på ett intressant sätt, vi ska inte skylla på journalisterna för att bilden ibland blir ofullständig. Men ibland blir uppförsbacken lite onödigt brant när det politiska landskapets utsiktspunkter ska bestigas.

Pensionärerna då?
Villaägare som får sänkta kostnader för fastighetsskatt, barnfamiljer som får ökad valfrihet och möjligheter till vårdnadsbidra, låg- och medelinkomsttagare som rejält sänkt skatt, sjuka som nu kan få rehabilitering och arbetslösa som nu kan få jobb, m.fl är alla gynnade av dagens budgetförslag. Pensionärerna, särskilt de med lägst pension får stå tillbaka för satsningar på de som arbetar och på att nya jobb ska komma fram. Min uppfattning är att vi varken moraliskt eller politiskt kan lägga fram någon mer budget utan att pensionärerna får en större del av den växande kakan.

Div. framgångar
Även om vi kristdemokrater inte fick med oss övriga partier på pensionärsstsningar denna gång finns en hel del framgångar i budgetarbetet att notera. Vad sägs om slopad fastighetsskatt, vårdnadsbidrag, satsningar på äldreomsorg och psykiatri, värdighetsgaranti och fokus på folkhälsoåtgärder, hushållsnära tjänster, klimatsatsningar, jordbrukets konkurrenskraft, förbättringar för småföretagarna, avdragsrätt för ideella organisationer utreds, skolsatsningar, ekobrottsmyndigheten blir kvar, långtidssjuka arbetslösa undantas från den höjda avgiften till a-kassan, barnkultur, krav på alkolås, införande av yrkeshögskola - Puh! Bra jobbat Hägglund et. cons.

/SvenG

4 kommentarer:

Hemming sa...

visst är det en massa framgångar i budgeten... och jag håller med om att det vore bättre om andra partier i alliansen ville hänga med på pensionärs politiken.

Bra blogg Sven-Gunnar och hoppas att du fortsätter!

Anonym sa...

Godkväll min käre namne, välkommen till bloggosfären och jag ser fram emot intressanta bloggningar framöver från dig.

Vår traditionella Bondfilm är nu över och vi önskar dig en fortsatt trevlig kväll.

Sven Gunnar sa...

Hej Hemming, förlåt att jag inte svarade direkt. Har inte lärt mig alla funktioner ännu. Tack för kommentaren, välkommen tillbaka

Sven Gunnar sa...

Hallå där Hoffstedt, tack för kommentaren. Jassåminsann ni är Bondfantaster. Utskottsplaceringen och eget intresse gör att jag är mer bond(e)biten.