onsdag 26 september 2007

Preventivmedelsdagen m.m

Världspreventivmedelsdagen
Man kan ju misstänka att skälet till denna dag inte får det genomslag som den borde på grund av det lite knöliga namnet. Hur som helst är det viktigt att ta tillfället att diskutera hur antalet oönskade graviditeter kan minskas. I en av morgonsofforna handlade det som vanligt till 90 procent om unga tjejers möjligheter att skydda sig med p-piller, vilket naturligtvis är viktigt. Först på slutet inflikades några ord om ansvaret som vi män har och vikten av att sexualundervisningen i skolan förbättras. Låt den här dagen innebära ett handslag mellan oss grabbar att ta ett större ansvar för våra "drifter"!

Beslöjat
Hälften av de tillfrågade i en undersökning som presenteras idag tycker att muslimska flickor inte ska få bära slöja i skolan. Missriktade integrationsinsatser tycker jag. Visst måste det vara möjligt att uttrycka sin kulturella och religiösa identitet genom slöjan. Inslag av förtryck och kontroll måste kraftfullt bemötas på andra sätt.

Perssons pengar
Nu ska olika instanser kolla upp hur statsrådens avgångsvederlag ska få användas framöver. Skälet är naturligtvis diskussionen om förre statsministerns sätt att hantera sina ersättningar. Sorgligt att hans jordbruksföretag går med sådan förlust att det inte blir något över av det avgångsvederlag som gått in i företaget och kvittas mot förlusterna. "Den som är satt i skuld...........etc"

Dagens övningar
Idag tar Miljö-och jordbruksutskottet emot en Kinesisk delegation från Nationalkongressens jordbruks- och landsbygdsutskott. Hoppas det blir tillfälle att vid lunchen informellt samtala om situationen i Burma.

Jag är ordförande i en uppföljnings- och utvärderingsgrupp inom utskottets ram. Det gäller att följa upp om de åtgärder som riksdagen har beslutat om verkligen fått den effekt som avsetts. Vi har jobbat med småskalig livsmedelsförädling nu tar vi tag i fiskepolitiken. Det finns mycket övrigt att önska när det gäller de resultat, eller snarare brist på resultat av de beslut som fattats under de senaste 5-7 åren. Det blir något att bita i efter mötet med Kineserna.

Hela eftermiddagen har vår riksdagsgrupp en seminarieövning där vi diskuterar hur vi ska föra debatten ur ett värderingsperspektiv där kristdemokraterna tydligt känns igen. Risken är uppenbar att vår politiska profil blir otydlig i ett regeringssamarbete där kompromisser är en viktig och naturlig del av det dagliga arbetet. /SvenG

Inga kommentarer: