onsdag 19 september 2007

Efter högtiden

Post festum
Det har gått ett dygn sedan Riksdagens högtidliga öppnande och en del intryck dröjer sig kvar:

1. Äntligen! En sammanhållen berättelse, i form av regeringsförklaring, om vad alliansen vill och vad som höll på att hända i vårt land när vi tog över - klyftorna och utanförskapet ökade.

2. Kungen gick rakt på pinnen och tog sin utgångspunkt i FN:s milleniemål. Det måste vara prioriterat nationellt och internationellt att bekämpa fattigdomen - klyftorna och utanförskapet är dramatiska!

3. Musikinslagen var fantastiska. Grymt basintro från Torbjörn Zetterberg till "It dont mean a thing......

4. Domprost Bonnier hade funderingar om huruvida ledamöterna förfaller till konsumtion av för mycket alkohol, tobak eller mat när kraven känns för betungande och pressen för stor. Menade han inte ma(k)t?

5. Judisk kantor reciterade Psalm 23 (Herren är min herde...), Muslimsk Imam läste inlednigsvers från Koranen. Kritiken var hård från humanisterna för detta. Varför måste folk sura så snart en Imam är med?

6. Många pigga ben och vältränade armbågar när ledamöterna rusar till snittlagret i sammanbindningsbanan efter öppningsceremonien.

7. Mozarts opera Cosi fan tutte serverades på kvällskvisten. Jag slits mellan beundran för fantastiska röst- och rollprestationer, läcker dramaturgi och härliga arrangemang å ena sidan och å andra sidan en känsla av att opera är ett ovanligt pretantiöst och omständligt sätt att berätta historier som bäst hör hemma i Hänt Extra. För närvarande har å andra sidan ett litet övertag.

Fastighetssk(r)att
Äntligen avskaffas fastighetsskatten - även om slutresultatet inte blev exakt som vi ville - allainstango dansas i kvartett. Nu skapas goda och förutsägbara villkor för boende, skatteuttaget sänks med drygt 12 miljarder kronor och den orimliga kopplingen till marknadsvärde försvinner i princip helt. Konstigt att en skatt med följande skumma egenskaper är så kär för så många: skatt på låtsasinkomst, avgörs av grannens husaffärer, "skatt efter bärkraft" gäller inte, godtyckliga effekter av taxeringssystemet, ökad segregering, oöverskådlig och oförutsägbar, beskattning både som kapital och som konsumtion, m.m

Alopecia areata
Farbror doktorn konstatera vid dagens granskning av diverse kalhyggen å mitt huvud att jag lider av rubricerad åkomma. Håravfall med helt kala fläckar i hårbotten. Den direkta orsaken är okänd och någon dokumenterat effektiv behandling finns inte - känns skämmigt att visa sig bland folk men man får väl vänja sig. En del har fläckvis hårväxt och jag har fläckvis håravfall. Hur som helst blev jag lite rörd i går när så många kollegor från olika partier visade sin omtanke genom att fråga om det var något allvarligt på gång. Kamratskap nedkliven från tribunerna.

Torsdag serveras det budgetproposition - det ni! /SvenG

2 kommentarer:

Mia sa...

Välkommen in i bloggvärlden och tack för en trevlig kväll på Operan.

Sven Gunnar sa...

Du som är en inbiten, uppskattad och ruggigt kunnig bloggare garvar väl hakan ur led när jag säger att anledningen till utebliven direktkommentar från mig berodde på att jag inte noterat att det kommit kommentarer. Rodnar! Såg att TFF fick smörj, vilket i varje fall inte minskar "våra" möjligheter, även om det inte är kul att klara sig på grund av andras svaghet. Hoppas du inte tog för starka intryck av damerna i Cosi....