fredag 28 september 2007

Opinionsläget m.m

Rödglödgat
...var väl inte det stillsamma stöd för demokratikämparna i Burma som riksdagsledamöter och personal uttryckte i morse. Iklädda något rött (jag lånade riksdagskollega Enockssons röda kappa och moderaten Per Bill fick låna en scarf med röda inslag) samlades vi i riksdaghusets Bankhall för denna markering. Känns ändå bra att vi tvärs över alla parti- och blockgränser tillsammans står upp för mänskliga rättigheter och demokrati.

Biobränslebovar
Nyheterna redovisade under morgonen att vissa biobränslen inte är så oskyldiga som beteckningen kan förleda oss att tro. Det gäller framför allt palmolja, raps och majsetanol. Jag har flera gånger krävt att ett certifieringssystem för biobränslen snabbt tas fram där miljöpåverkan under hela odlings-, tillverknings-, transport- och användingsfaserna vägs in.

Föräldrar upplever tidspress
En stor del av föräldrarna känner sig pressade av att de tillbringa för lite tid tillsammans med barnen. Det är framför allt jobbet som tar för mycket tid menar man. "Mer tid med barnen....." känns ju igen som viktiga förslag från kristdemokraterna. Dags för lite torgmöten och utdelning av pamfletter på finansdepartementet!

Transporterna och miljön
Förmiddagen har jag tillbringat med partiets miljöpolitiska arbetsgrupp som diskuterade hur trafikens miljöpåverkan kan minskas. Besöken av den briljante experten Per Kågesson och den frustande (men inte desto mindre briljant) generalsekreteraren i SNF Svante Axelsson var mycket intressant och givande. Nog ska vi hitta ett bra förslag som innehåller både ekonomiska styrmedel och andra förslag som gör att vi på ett rimligt sätt kan fortsätta transportea oss själva och viktiga varor i vårt avlånga land samtidigt som vi når de utsläppsbegränsningar som är nödvändiga för att koncentrationen av koldioxid i atmosfären kan begränsas till ca 450 ppm och temperaturen inte höjas mer än 2 grader celcius.

Uselt opinionsläge
Bara att erkänna att opinionsläget för regeringen i allmänhet och kristdemokraterna i synnerhet är direkt uselt. Jag tror det vänder när allt som regeringen startat börjar ge resultat i kraftigt ökat sysselsättning, minskad arbetslöshet( även för dom som stått långt från jobben) , ökade skatteinkomster i kommunerna och mer pengar över för de allra flesta, bättre resultat i skolorna, högre kvalitet i äldreomsorg och sjukvård, fler som rehabiliteras, större valfrihet i välfärden etc, etc. Vi kristdemokrater har unika möjligheter att genom våra bägge ministrar Göran Hägglund och Maria Larsson förtydliga bilden av partiet som starkt engagerat i arbetet med att förbättra för gamla och sjuka. Den chansen måste vi ta annars riskerar vår politiska profil att suddas ut av de kompromisser som alltid präglar ett regeringsarbete.

Får man besvära om en riktigt god helg! I morgon åker jag till Askersund för att medverka vid företagarmässan där. /SvenG

4 kommentarer:

Hans-Olof Nordvall sa...

Det finns genomarbetade studier om miljöpåverkan. En sådan är Well-to-Whells Analysis of Future Automotive Fuels and Powertrains in the European Context by European Commission; Directorate-General; Joint Research Centre, 2006). I studien jämförs dagens fossila bränslen (bensin och diesel) med första (t ex etanol från jordbruksprodukter) och andra (t ex metanol och DME från skog) generationens biodrivmedel. Studien visar att andra generationens biodrivmedel är vida bättre än fossila och första generationens biodrivmedel, t ex vad gäller energieffektivitet och CO2. European Biofuels Technology Platform och RENEW bevakar kontinuerligt dessa frågor.

Sven Gunnar sa...

Tack för inpass Hans-Olof. Jag har också i olika sammanhang sett siffror av detta slag. Viktigt att det kodifieras i ett certifieringssystem så att vi som kör har verkliga möjligheter att välja "rätt"

Hemming sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hemming sa...

Det låter kontroversiellt i högsta grad, men jag tror inte att Koldioxid har med temperaturökningen att göra, även om föroreningar antagligen har andra effekter.

http://video.google.com/videoplay?docid=-3309910462407994295&q=global+warming+swindle&total=27&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

Som kristdemokrat kan man ju inte bara strunta i hela koldioxid grejen, eftersom det kommer att ha vissa konsekvenser, som vi inte vet om, men att det inte har med temperaturen att göra är näst intill avgjort, trots att många fortfarande tror på Al Gore profetior... Människan påverkar inte temperaturen, men vi påverkar Klimatet på andra sätt, till exempel sura regn som dödar fiskar och växter och saker i den stilen.