onsdag 30 juli 2008

Äspö 30 juli

Ett par veckors sommarstiltje. Till och med svankonflikten i viken utanför mitt fönster har lagt sig. Nu domineras ofta bilden i stället av sju kanadagäss som betar sig feta inför höstens långflyg.

Fick sällskap vid frukostbordet av en geting som med stor energi skar sig en bit av Pärssons tunna skivor som han vingligt transporterade i väg genom luften. Han återkom ytterligare en gång för påfyllning.

Annars finns det sådant i den biologiska mångfalden som jag kan avvara. Blinningar exempelvis. Under sommarens tvättnings- och målningsarbeten längs väggar och tak har min kroppshydda utgjort mål för samlade attacker. Har säkert utvecklat resistens mot deras gifter (om dom har några - ska ta reda på det) vid det här laget.

Blomningen i Östersjön har nått Oskarshamn, ett par mil härifrån. Återstår att se om Misterhults skärgård ska klara sig. Naturliga förlopp i kombination med mänsklig påverkan som när det gäller klimatförändringarna får konsekvenser. Nu gäller det att de överenskommelser och förhandlingar som kontinuerligt pågår när det gäller bland annat Östersjön förses med rejäla ekonomiska och juridiska muskler så att de som inte håller vad de lovar får rejält kännbara påföljder. Det har till viss del hjälpt när det gäller torskfisket - dags att införa kraftfulla sanktioner även när det gäller utsläppen!

Tragiskt att WTO förhandlingarna brutit samman. Kristdemokraterna har envist hävdat, ibland i konflikt med de värsta frihandelsfundamentalisterna, att u-länderna måste ha rätt att skydda sitt eget jordbruk i ett uppbyggnadsskede. Ett fungerande jordbruk i de fattigaste länderna är en nödvändig förutsättning för att målet om att halvera fattigdomen ska nås. Mer av biståndet måste dessutom kanaliseras i denna riktning.

Amnestys rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Kina inför OS måste tas på största allvar. Låt den internationella idrottsrörelsen ta ansvar för sitt beslut att förlägga spelen i Beijing. Förgyll inte inramningen med närvaro av diverse politiska potentater om inte detta kombineras med möten på högsta nivå där frågor om demokrati och mänskliga rättigheter står i centrum. I annat fall bör de politiska och diplomatiska processerna fortsätta på sina egna villkor och inte blandas ihop med propagandatillställningar som försvarar den nuvarande ordningen i ett land som i flera avseenden leder ligan när det gäller brott mot de mänskliga rättigheterna. /SvenG

Inga kommentarer: